úterý 8. ledna 2019

Bez laktózy, bez strádání.


Vlastně to byla jenom zkouška, když jsme se s přítelem snažili najít způsob, jak odlehčit našemu organismu. Nakonec jsme si tyto výrobky oblíbili a našli si cestu do naši lednice.
Pokusím se shrnout mé postřehy a předvést Vám, že nejsou jen jogurty (a jiné výrobky) z kravského mléka. Bohužel se jedná o větší investici, jelikož jeden nestojí 6 Kč, ale někdy i třikrát více. V dnešní době máme mnoho možností a nevidím důvod jich nevyužít.

Pokud je potřeba představovat laktózu, tak se zjednodušeně jedná o disacharid označovaný jako mléčný cukr. Vyskytuje se přirozeně v živočišném mléce. Může na ní vzniknout intolerance a danému člověku v tlustém střevě pořádně zatopit. Proto (i z jiných důvodů) se na trhu objevují tyto výrobky, které jsem si pro sebe rozdělila do dvou kategorií..

První kategorie výrobků, které jsem vyzkoušela jsou tzv. přirozeně bezlaktózové alias rostlinné.

Samozřejmě nejznámější firmou je bezesporu ALPRO. Vyzkoušela jsem čokoládové dezerty, sojové ochucené nápoje, mandlové nápoje i ovocné jogurty. Pro nás, kteří jsme vyrůstali na kravském mléku, to bude pořád nezvyk, ale jejich produkty jsou velice chutná náhrada a můžu doporučit i jako zpestření jídelníčku. Především sójové ochucené nápoje s příchutí čokoláda a červené ovoce jsou vyloženě lahůdka. Na Alpro již není problém narazit skoro ve všech supermarketech.


Dále jsem narazila na firmu, která je česká a není zatím profláklá jako již zmíněná v předešlých řádcích. Asi je to jen otázka času. Má příhodný název NEMLÉKO. Výrobky jsou také rostlinného původu a to především mandlové a makové. Vyrábí nemléka, nejogurty a nemáslo. Detailněji se chci výrobkům věnovat v samostatném článku. Čeká tu na mě nemáslo, jahodový a borůvkový nejogurt a mandlové nemléko. Sama jsem zvědavá a pevně doufám, že se v naší domácnosti uchytí.

Kategorie číslo dvě jsou výrobky z kravského mléka, ale laktóza je z něj při zpracování oddělována. Bezlaktózové jogurty jako takové jsou konzistenčně více řídké než obyčejný jogurt s laktózou. Teda aspoň jsem zatím nenarazila na takový, který by nebyl. Pokud budete mít typ, ráda jej vyzkouším. Vyzkoušela jsem od českých firem i pár od německých a řekla bych, že zkoušení pro mě nebylo omezující. Chuťově jsou stejné a co se týče výběru, je také dostačující.

Mezi ty nejlevnější patří jahodový jogurt od firmy Madeta, stojí zhruba v rozmezí 11 až 14 Kč. Jedinou nevýhodou je fakt, že ve výrobě je zatím jen příchuť jahoda a nebo bílý.
 Avšak vyrábějí i zakysanou smetanu, pomazánkové máslo a třeba i cottage. Je potřeba říct, že výrobky nejsou zcela úplně bez laktózy. Plus mínus 0,01 %.


Na dráhu "bezlaktózáků" se dala i Lučina, Hera a mnoho dalších. Firma Prolaktos vyrábí bezlaktózové mléko, které patří mezi ty levnější, které lze koupit. Můžeme jej pořídit zhruba kolem 25 Kč. Je potřeba si zvyknout na trošku sladší chuť mléka. Což můžeme považovat za výhodu ve výrobě smoothie, zmrzlin apod. Jelikož nemusíme skoro přislazovat, mléko to udělá přirozeně za nás.

Tento "výcuc" je pouze jen ochutnávka všech možností a výrobků, které jsem za těch pár měsíců zakoupila a ochutnala . Dá se říct, že se cítím lépe a nejsem tolik zahleněná, jako při denním konzumaci laktózových výrobků. Ty kupuji v měnším množství a jen farmářské. Popřípadě si je vypěstuji doma v jogurtovači. Což je asi ta nejekonomičtější varianta.


Vyzkoušejte nějaký z výrobků a podělte se o své zkušenosti s ostatními.

Žádné komentáře:

Okomentovat