úterý 16. dubna 2019

Filmjölk a Villi - nekoneční kluci

Na blog jsem již psala postup k výrobě vlastního jogurtu. Jeho výroba je skoro bezpracná, ale narazila jsem ještě na bezpracnější způsob, jak si zajistit vždy čerstvé mléčné výrobky k snídani a ráda bych se s Vámi podělila se zkušenostmi.

Filmjölk a Villi jsou běžným mléčným produktem v severských zemích. Jak wikipedie hlásá, vyrábí se fermentací kravského mléka s různými bakteriemi z druhu Lactococcus lactis a Leuconostoc mesenteroides.

Pokud Vás láká představa "nekonečných" jogurtů v lednici, čeká Vás první krok a to sehnat si na naočkování kávovou lžičku Vildy a Fildy. Poptat se v okolí, jestli už je náhodou někdo "nechová" a nebo jednoduše sednout k internetu a rozhodit sítě, třeba ty sociální. Dají se sehnat za poštovné a nebo výměnou třeba za domácí kvásek. Určitě se někdo ochotný najde, kdo se rád podělí.Třeba ve skupině na fb Podomácku z darů Země aneb Jedové doupě v akci, která má velkou zásluhu na rozmnožení kluků nejen po ČR.
Tento úkol je nejtěžší, teď už stačí si jen nachystat dvě zavařovací sklenice a kluky si "namnožit". Stačí lžička Vildy nebo Fildy do sklenice, zalijeme ji mlékem a nebo i smetanou. Zamícháme plastovou lžící.
Pozor! Mléko i smetana musí být pasterizované, aby nám bakterie, které se přirozeně vyskytují v mléce, nenadělaly paseku. 

Sklenice přikryjeme plátýnkem nebo papírem a připevníme gumičkou nebo provázkem. Necháme je pracovat dva dny v pokojové teplotě na kuchyňské lince. Poté je dáme vychladit do lednice a můžeme užírat. Hotový produkt by měl vydržet v lednici zhruba 14 dní. Vždy si necháme trochu na dně a opět dolijeme mlékem. Proto se jim říká "nekonečné jogurty".

Může nás překvapit konzistence, která není typicky jogurtová, ale mírně se ze lžičky táhne. Nelze to přesně popsat, ale řekla bych, že to připomíná řídký puding.

Kluci se od sebe mírně liší, jak konzistencí tak i chuťově. Na internetu se uvádí, že Filda je mírně nakyslejší a jeho konzistence je tekutější. Vilda je zase méně výraznější a trochu hustší. Z mé zkušenosti popis konzistence sedí, ale chuťově mám kluky úplně naopak. Více mi vyhovuje Filda, kterého mám chuťově něco jako bílý jogurt. Tudíž nevýrazná mléčná chuť. Zatímco můj Vilda je kyselejší, asi jako kefír. Tak nevím, jestli se mi nepopletly očkovací kultury a nebo sklenice.

Dále se použití meze nekladou. Používáme jak jsme zvyklý používat jogurt, zakysanou smetanu, smetanu na vaření (ale nevaříme) a nebo jako již zmiňovaný kefír.

Baví mě zkoušet dosud nepoznané, ještě navíc, když to má za důsledek lepší stravování, méně plastových či jiných obalů v mé domácnosti a nemusím lézt do supermarketu =)


2 komentáře:

  1. To vypadá dost dobře. Jen sehnat ty kluky :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máte ráda mléčné výrobky, jako kefír apod. tak je to dobrý způsob jak zredukovat odpad, jíst zdravěji a ještě se dá hodně ušetřit =)

      Vymazat