sobota 27. dubna 2019

Šikovné české ručičky: České Ghíčko

První ze svých článků na blogu jsem věnovala firmě Living spoon a mimo jiné i jejich výbornému přepuštěnému máslu Ghí. Není to však jediná značka přepuštěného másla, které kupuji. 


Ghí mi nesmí chybět ve spíži, protože je to většinou můj každodenní pomocník při vaření. Další mou oblíbenou značkou je ⤍ České Ghíčko. Oblíbila jsem si ho nejen díky samotnému přepuštěnému máslu, ale také výborným pomazánkám a to především Ghítele. Používám jí jako náhradu za známou lískooříškovou pomazánku, na které byl přítel pomalu závislý. Museli jsme ji mít pořád při ruce, ale protože jsem se začala hodně zajímat o kvalitní stravování, českým výrobkům a Zero Waste, musela jsem hledat alternativu na palačinky ➦ Špaldové palačinky u nás prostě musí být s lískooříškovou pomazánkou. 

Vyráběla jsem si ji sama přímo z upražených lískových oříšků, ale nebylo to pro mě dlouhodobě udržitelné. Po pár marných pokusech, najít chuťově vyhovující pomazánku, jsem narazila právě na Ghítelu. Hned napoprvé jsme ji snědli k palačinkám celou. Což není zrovna věc ke chlubení, ale bylo to znamení, že jsem konečně našla vhodný výrobek. Při druhé objednávce mi v košíku přistály rovnou dvě, aby mohla být jedna v pohotovosti. 

Jen je škoda, že není zatím k dostání v litrovém kbelíku, stejně jako její kámoška arašídová pomazánka a čisté Ghí, protože věřím, že by jsme se o ni dobře postarali. Skleničky jsou však super na další skladování potravin a nebo na marmelády. Navíc není potřeba pracně drhnout etiketu, jen sejmeme, sníme, umyjeme a můžeme dál využít. 

Nenechala jsem si ani ujít příležitost vyzkoušet kosmetiku vyráběnou s přepuštěného másla. Vybrala jsem si konopný ghí balzám a budu testovat účinnost na naši suchou pokožku. Budu jen ráda, když najdu kosmetiku vyráběnou v ČR, která bude přírodní a ještě k tomu fakt pomůže. 

Ještě bych ráda v budoucnu vyzkoušela ochucené Ghí, láká mě hlavně Chilli ghíčko. Myslím, že to jídlo může dodat zajímavý nádech. 
Podělím se s Vámi o "recept" na červenou čočku, která se výborně hodí jako příloha k masu z lososa nebo lze jíst i samostatně. Na pánvi rozpustím lžíci ghí na němž usmažím na jemno nakrájenou cibuli, až zesklovatí přisypu dle porcí červenou čočku. (půlená je uvařená skoro hned, ale celá chce trochu času) Zalijeme vodou a nebo vývarem. Teď stačí jen kontrolovat až bude čočka uvařená, poté osolíme, opepříme dle chuti a můžeme podávat. 


💬Podělte se se mnou o recepty na které používáte Ghí, ráda vyzkouším. 😉

Žádné komentáře:

Okomentovat