Ghí mi nesmí chybět ve spíži, protože je to většinou můj každodenní pomocník při vaření. Další mou oblíbenou značkou je ⤍ České Ghíčko⤎. Oblíbila jsem si ho nejen díky samotnému přepuštěnému máslu, ale také výborným pomazánkám a to především Ghítele. Používám jí jako náhradu za známou lískooříškovou pomazánku, na které byl přítel pomalu závislý. Museli jsme ji mít pořád při ruce, ale protože jsem se začala hodně zajímat o kvalitní stravování, českým výrobkům a Zero Waste, musela jsem hledat alternativu na palačinky ➦ Špaldové palačinky u nás prostě musí být s lískooříškovou pomazánkou.
Vyráběla jsem si ji sama přímo z upražených lískových oříšků, ale nebylo to pro mě dlouhodobě udržitelné. Po pár marných pokusech, najít chuťově vyhovující pomazánku, jsem narazila právě na Ghítelu. Hned napoprvé jsme ji snědli k palačinkám celou. Což není zrovna věc ke chlubení, ale bylo to znamení, že jsem konečně našla vhodný výrobek. Při druhé objednávce mi v košíku přistály rovnou dvě, aby mohla být jedna v pohotovosti.
Jen je škoda, že není zatím k dostání v litrovém kbelíku, stejně jako její kámoška arašídová pomazánka a čisté Ghí, protože věřím, že by jsme se o ni dobře postarali. Skleničky jsou však super na další skladování potravin a nebo na marmelády. Navíc není potřeba pracně drhnout etiketu, jen sejmeme, sníme, umyjeme a můžeme dál využít.
Nenechala jsem si ani ujít příležitost vyzkoušet kosmetiku vyráběnou s přepuštěného másla. Vybrala jsem si konopný ghí balzám a budu testovat účinnost na naši suchou pokožku. Budu jen ráda, když najdu kosmetiku vyráběnou v ČR, která bude přírodní a ještě k tomu fakt pomůže.
Ještě bych ráda v budoucnu vyzkoušela ochucené Ghí, láká mě hlavně Chilli ghíčko. Myslím, že to jídlo může dodat zajímavý nádech.
Podělím se s Vámi o "recept" na červenou čočku, která se výborně hodí jako příloha k masu z lososa nebo lze jíst i samostatně. Na pánvi rozpustím lžíci ghí na němž usmažím na jemno nakrájenou cibuli, až zesklovatí přisypu dle porcí červenou čočku. (půlená je uvařená skoro hned, ale celá chce trochu času) Zalijeme vodou a nebo vývarem. Teď stačí jen kontrolovat až bude čočka uvařená, poté osolíme, opepříme dle chuti a můžeme podávat.
💬Podělte se se mnou o recepty na které používáte Ghí, ráda vyzkouším. 😉
Žádné komentáře:
Okomentovat