Co jsem si však nemohla nechat ujít byla čerstvě utržená česká levandule v nabídce na rohlik.cz a do košíku mi přistály i svazky české máty. Rozhodla jsem se pro domácí levandulové a mátové sirupy.
Výroba je vcelku jednoduchá.
Na levandulový sirup si připravte:
➜60 g levandule
➜1,5 l převařené vody
➜20 g kyseliny citrónové
➜1-1,5 kg cukru
Levanduli jsem zalila v misce převařenou vodou, kterou jsem nechala zhruba 20 min zchladnout. Přidala jsem kyselinu citrónovou a zamíchala. Až byla voda studená, mísu jsem přikryla voskovaným ubrouskem a dala do lednice. Po 48 hodinách jsem levanduli zcedila přes jemné plátýnko do hrnce. Přidáme cukr a na mírném plameni necháme cukr zcela rozpustit. Nesmí bublat, aby jsme nevyvařily všechny užitečné látky.
(Pokud chcete fialkovou barvu sirupu, přidejte cukr bílý. Já ho doma nevedu, proto jsem přidala český řepný přírodní cukr. Proto mám i hnědý sirup.)
Nalila jsem ještě horké do sklenic a zavařovaček. Dnem vzhůru jsem nechala vychladnout.
Pro jistotu skladuji v lednici, jelikož nemám zatím zkušenosti se sterilizací. Chuť sirupu je decentní a velmi aromatická, takže opatrně s dávkováním. Se sirupem lze připravovat domácí limonády, nalít do čajem či přidat do buchty, aby jsme ji udělali zajímavější.
Na mátový sirup je třeba:
➜100 g máty
➜350-500 g cukru
➜1 l vody
➜15 g kyseliny citrónové
Mátu s vodou jsem 15 minut nechala zahřívat na tom nejmenším plameni. Poté jsem směs odstavila a nechala pár hodin macerovat. Hrnec jsem dala znova na oheň, přidala kyselinu citrónovou a cukr. Přivedla jsem sirup k varu za stálého míchání. Opět je třeba nalít ještě horké do sklenic či zavařovaček a dnem vzhůru nechat vychladnout.
Zde jsou mé první sirupy v životě. Dělala jsem je, aby mi vyhovovali chuťově, proto je třeba při výrobě ochutnávat, jestli není pro Vás moc/málo sladký.
Hodně zdaru =)
Žádné komentáře:
Okomentovat